Закрыть
|← Старое Новое →|

Хто замислювався про обсяг алкоголізму?

Пропоную почитати Проект Постанови Концепція державної політики щодо попередження шкідливих наслідків зловживання алкоголем на період 2012-2020 рр. яка була подана на розгляд верховної ради ще у 2010 році та знято з розгляду вчора, ПИТАННЯ ЧОМУ??????


Збільшення обсягу виробництва алкоголю в Україні та зміщення структури споживання в сторону більш міцних алкогольних напоїв відбулися у зв’язку із невизначеністю державної політики в питанні обігу і регулювання виробництва алкогольної продукції та існуючого пріоритету економічних інтересів у збиток охороні здоров’я населення України.
На початок 1990-х рр. споживання облікованої алкогольної продукції на душу населення становило 5,4 л абсолютного алкоголю на рік. У 2009 р. воно зросло майже до 10 літрів. Проте із врахуванням міцних спиртних напоїв домашнього виготовлення, споживанням іншої спиртовмісної продукції та денатурованих спиртів фактичне вживання алкоголю на душу населення на теперішній час становить близько 15 л на рік.
За оцінками експертів ВООЗ, підвищення допустимого рівня споживання алкоголю (із розрахунку 8 л абсолютного алкоголю (безводного спирту) в рік на душу населення) є надзвичайно небезпечним для здоров’я нації та суттєво піднімає рівень смертності.
У структурі вживаної в Україні алкогольної продукції (в перерахунку на абсолютний алкоголь) більш ніж половина припадає на горілку та міцні напої нелегального виготовлення. У молодіжному середовищі починаючи з 2000 р. спостерігалося щорічне збільшення споживання слабоалкогольних напоїв. Вони виробляються зі смаковими та тонізуючими добавками, які притаманні безалкогольним напоям, і мають привабливі для молоді символіку та назви. Поєднання етилового спирту та тонізуючих речовин у складі слабоалкогольних напоїв прискорює розвиток психологічної залежності підлітків і в подальшому призводить до фізіологічної потреби вживання такої продукції.
Про масштаби проблеми алкоголізації населення України свідчать:
Смертність та зменшення тривалості життя.
Алкоголь – другий після трудової міграції фактор катастрофічного спаду кількості населення України. Причини смерті від зловживання алкоголем полягають не тільки в численних фактах випадкових отруєнь. У більшості випадків смертність зумовлена нещасними випадками та насиллям, окрім цього – серцево-судинними, інфекційними, онкологічними та іншими захворюваннями, які розвинулися у зв’язку з алкоголізацією. Розрив між тривалістю життя чоловіків та жінок в Україні – один із найвищих у світі. Передчасна смерть чоловіків у 40–60 років, які в цьому віці мають найбільш цінний професійний досвід, наносить збиток трудовим ресурсам, знижує обсяг інвестицій у людський капітал.
Вбивство та самовбивство.
За даними МВС України, більша половина вбивць – нетверезі в момент скоєння злочину. Також у стані алкогольного сп’яніння скоюється близько 40 % самогубств.
Розлучення та сирітство.
Україна посідає одне з перших місць у світі і перше в Європі за кількістю розлучень (5,3 розлучення на 1000 мешканців), як і за величиною контингенту залишених дітей. Кількість безпритульних дітей досягає критичної межі. Чимало «дітей вулиці» стають жертвами сексуального насильства та зараження венеричними хворобами, СНІДом, гепатитами.
Дорожньо-транспортні пригоди та злочинність.
Близько 50 % смертельно травмованих у ДТП гинуть з підвищеним вмістом алкоголю в крові. Окрім цього, в стані алкогольного сп’яніння щорічно скоюють численні інші злочини: заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю, зґвалтування, хуліганство, розбої, угони автотранспорту тощо.
5. Алкоголізація дітей.
Нині в окремих регіонах країни більша частина підлітків вживають алкогольні напої. Вік залучення до спиртного знизився з 17 до 14 років. Майже третина неповнолітніх в окремих областях України випивають щоденно. Раннє залучення молоді до алкогольної продукції в декілька разів збільшує ризик розвитку алкоголізму і насильницької смерті в майбутньому, руйнує професійну кар’єру.
6. Економічні збитки.
Прямі та побічні економічні втрати внаслідок алкоголізації населення завдають суттєвої шкоди соціально-економічному розвитку країни. До економічних втрат належать підвищений рівень смертності, скорочення тривалості здорового життя, соціальні виплати держави інвалідам, сиротам. Додаткові витрати – збитки від ДТП, пожеж, утримання ув’язнених, боротьба з безпритульністю тощо.
Таким чином, зловживання алкоголем є одним із основних факторів демографічної і соціальної кризи в Україні. Цей фактор, без перебільшення - національна загроза на рівні особистості, сім’ї, суспільства, держави.
Поняття шкідливого вживання алкоголю, яке використовується в Концепції охоплює таке вживання спиртного, що має згубні медичні і соціальні наслідки як для того, хто п’є, так і для його оточення та суспільства в цілому.
 Голосов: 7 Просм.: 1689 Комментариев: 2
Категория:   Разное
Теги: прикол, истории, разное
Автор:  francyzik16 мая´12 8:55
 Вернуться наверх
Комментариев (2)
Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, непосредственно или косвенно имеющих отношение к данной новости. Пользователи, которые нарушают эти правила грубо или систематически, будут заблокированы.
Полная версия правил
Осталось 350 символов
Если вы не видите картинку с контрольными символами, это означает, что в вашем браузере отключена поддержка графики. Включите ее и перегрузите страницу.
Отсортировать по дате Вниз
гость  (аноним)  18.05.2012, 09:12
Оценка:  0
гость
Тоже мне, проблема. Кто задумывается, тот не пьет, кто пьет- не задумывается. Кого жалеть? Дарвин улыбается.
AlRich    17.05.2012, 12:48
Оценка:  0
AlRich
Веселенький такой прикольчик!
Жизнь хреновая, потому что пьем много, а пьем много потому что жизнь хреновая.
Реклама
Мы в соцсетях
Реклама
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее здесь